Priča o Maradoni "Zlatni dečko"

redakcija
0

 

Priča o Maradoni "Zlatni dečko"

Diego Armando Maradona "Zlatni dečko"

Rođen je 30. oktobra 1960. u Lanusu, u Buenos Ajresu, kao peto od osmero dece, ali odrastao je u Villa Fioritu, siromašnom delu Buenos Ajresa.

"El pibe de oro", odnosno "Zlatni dečak", dobio je taj nadimak još kao klinac. Narastao je do skromnih 165 centimetara visine, skromnih za fudbal, ali ne i za majstorije.

'Kiša je padala više iznutra nego napolju', rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu. U tri sobe, bez vode, stanovala je cela porodica: otac Diego Senior i majka Tota, Diego mlađi, njegove četiri starije sestre i troje mlađe braće i sestara. Njegov neverovatan talenat bio je očigledan već od malih nogu, a na njegovu karijeru najviše je uticao ujak Cirilo, nekadašnji golman malog kluba Corrientes.

Sa samo 165 centimetara postao je najveći i najbolji svih vremena.

"Nije moj cilj bio da da danas budem u ovoj kući, niti da igram na svetskim prvenstvima... Moj cilj je bio da igram u (argentinskoj) Primeri i da skupim kintu da kupim majci kuću", rekao je Maradona u jednom intervju za srpske medije. A poznato je koliko je voleo Srbiju i Srbe. Brzo je nadmašio lokalno okruženje, s 15 godina je već igrao za Argentinos Juniors postao najmlađi igrač ikad u argentinskoj Primeri. Sa 16 je debitovao u dresu 'gaučosa', u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske, a s 19 prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike. Talenat i neverovatna harizma već tada su mu utabale put u fudbalsku večnost. Sa samo 165 centimetara postao je najveći i najbolji svih vremena.

Priča o Maradoni "Zlatni dečko" Argentinos Juniors

Dok je na terenu izvodio velemajstorske poteze zbog kojih mu se divio svet, van terena imao je buran i turbulentan život. Italijanski klub Napoli, gde je tada igrao kažnjavao ga je zbog propuštenih treninga i utakmica.

Bilo je tu svega, samo ne fudbala.

Maradona je i dan danas božanstvo u Napulju, brojne zgrade krase murali s njegovim likom, a u gradu je rođeno na hiljade dečaka koji nose ime u njegovu čast.

Zbog nezdravog načina života ubrzo su ga snašli brojni zdravstveni problemi.

Diego Maradona je vodio borbu s prekomernom kilažom, u jednom trenutku na svojih 165 centimetara visine 'imao' je više od 130 kilograma!

Problemi su se gomilali iz dana u dan, dva puta je 2000. i 2004. godine - doživio teške srčane udare. Oba se puta izvukao, ali nastavio po starom! U jednom trenutku 2007. godine završio je i na lečenju u psihijatrijskoj klinici.

Tada je rekao da se 'oporavio od svega' i da 'droge nije koristio najmanje dve i po godine'.

'Droga je svuda oko nas i ne bih želeo da je moja deca koriste", rekao je jednom prilikom.


"Dres kojeg je nosio Diego Armando Maradona 1986. godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske i u kojem je postigao legendarni gol rukom, ide na aukciju.

Božja ruka kako su nazvali ovaj gol jedan je od najpoznatijih u historiji fudbala, a dres u kojem je Maradona postigao ovaj pogodak morao bi biti prodan za 5,25 miliona dolara!

Maradonin dres bi mogao prodajom doći blizu rekordu koji drži dres koji je na utakmici nosio Yankee Babe Ruth, a koji je prodan za 5.64 miliona dolara. Ovo je prvi puta da je Maradonin dres na tržištu, a prethodno je bio izložen u Nacionalnom muzeju fudbala u Manchesteru.

Dres je u vlasništu bivšeg engleskog veznjaka Stevea Hodgea koji je s Maradonom zamijenio dresove nakon te utakmice u kojoj je Argentina slavila s 2:0.

- Bio sam ponosan vlasnik ovog dresa više od 35 godina, od kada smo Diego i ja zamijenili dresove u tunelu nakon utakmice. Bila je apsolutna čast igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih igrača svih vremena.

Dres s te utakmice ima dubok kulturološki značaj za svijet fudbala, ljude u Argentini i ljude u Engleskoj i siguran sam da će novi vlasnik biti počašćen što posjeduje takav ikonski dres" - kazao je Hodge.

 

Karijeru počeo u Crvenoj zvezdi

Veliki Maradona svoj fudbalski put počeo je u lokalnom klubu Estrelja roha (Crvena zvezda), koji je vodio njegov otac. Nije bilo potrebno mnogo vremena da "El Pibe" pokaže da je poseban, već sa deset godina odlazi u mlađe kategorije Argentinos juniorsa, gde je 1973. i 1974. godine ostvario 136 vezanih pobeda.

Za prvi tim debitovao je sa 16 godina, a prvim potezom na meču provukao je loptu kroz noge protivniku. Do 20. rođendana odigrao je 150 utakmica i postigao 100 golova za klub, i postao jedan od najcenjenijih argentinskih igrača.

Posle pozajmice klubu koji je sam izabrao, Boki juniors, Maradona 1982. godine odlazi u Evropu i postaje član Barselone, a dve godine kasnije seli se u Napoli.

"Božja ruka"

Posle neuspešnog nastupa na Mundijalu 1982. godine, Maradona četiri godine kasnije kao predvodnik tima odlazi u Meksiko, gde je ispisao fudbalsku istoriju.


U polufinalnom meču, postigao je dva pogotka Englezima. Jednom je to učinio rukom, posle čega je Maradona rekao da je to "Božja ruka", dok je drugi pogodak na mnogim rang-listama proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava.

Argentina je u finalu savladala Zapadnu Nemačku sa 3:2, a "El Pibe" stigao do svoje prve i jedine titule šampiona sveta.

Legenda Napulja

Maradona je sedam sezona nastupao za ekipu Napolija. Doneo je timu sa juga Italije dve titule šampiona (1987. i 1990. godine), ali i trofej u Kupu Uefa (1989. godine). Iako se njegov boravak u klubu neslavno završio kokainskom aferom, navijači ga nikada nisu zaboravili.

Priča o Maradoni "Zlatni dečko"

Toliko je "El Pibe" ušao pod kožu Napolitancima, da je praktično podelio grad pred polufinalnu utakmicu Mundijala u Italiji. Domaćin je dočekao vladaćujeg šampiona na "San Paolu" u Napulju, a Maradona je pre duel pozvao Napolitance da nivajaju za Argentinu.

Svaki put kada se vraćao u Napulj, ceo grad je bio na nogama. Svi su želeli da budu pored svog idola, da se slikaju sa hodajućom legendom. Priča se da je posle prve šampionske titule Napolija neko na zidu preko puta groblja napisao grafit "Ne znate šta ste propustili".

Navijači osnovali Maradoninu crkvu

Najzagriženiji navijači Dijega Armanda Maradone osnovali su crkvu sa njegovim imenom u argentinskom Rosariju.

"Iglesija Maradonijana" sagrađena je u Rasariju. Sledbenici vreme mere od Maradoninog rođenja, a trenutno smo u 60. godini A. D. (after Diego).

Navijači osnovali Maradoninu crkvu

Crkva čak ima i svojih 10 zapovesti, protkanih fudbalom i Maradoninom ličnošću.

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji sporta, Dijego Armando Maradona, preminuo je nepunih mesec dana posle 60. rođendana. Godine i decenije prolaze, a legenda o "El Pibeu" ne bledi.

Постави коментар

0Коментари
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Постави коментар (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top